KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Przydatne linki

  • www.wolnelektury.pl  – biblioteka internetowa zawierająca zbiór lektur szkolnych znajdujących się w domenie publicznej. Są to teksty opracowane i opatrzone komentarzem. Serwis umożliwia utworzenie własnej półki z lekturami
  • lektury.gov.pl - To portal internetowy zawierający większość szkolnych lektur dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Użytkownicy mogą pobierać książki zarówno na swój komputer, jak również czytnik ebook czy też komórkę. Wszystkie pozycje są dostępne bezpłatnie, bez konieczności zakładania konta oraz logowania.
  • www.polona.pl – biblioteka cyfrowa udostępniona w 2006 r. przez Bibliotekę Narodową. Zawiera ponad 25 tys. tekstów literackich, naukowych, dokumentów historycznych, czasopisma, fotografie, nuty, mapy. Pliki udostępniane są w formacie jpeg, jak również txt i pdf
  • www.europeana.eu – portal prezentuje europejskie dziedzictwo kulturowe i naukowe. Są to cyfrowe kopie materiałów zgromadzonych m.in. w bibliotekach, archiwach, muzeach i archiwach audiowizualnych
  • www.culture.pl – baza wiedzy na temat polskich instytucji kultury, a także wydarzeń kulturalnych, dzieł wielu dziedzin sztuki oraz ich twórców. Oprócz aktualności, baz adresowych i biogramów serwis prezentuje także wideorelacje i fotorelacje z ważnych wydarzeń kulturalnych.
  • www.nac.gov.pl – centralne archiwum państwowe. Zabezpiecza następujące typy dokumentów: fotografie, nagrania dźwiękowe, filmy oraz dokumenty elektroniczne.

Biblioteka systematycznie uzupełnia materiały edukacyjne z języka polskiego dla poszczególnych semestrów na platformie edukacyjnej Moodle. Zachęcamy przyszłych maturzystów do powtórzenia z nami lektur! Równocześnie proponujemy zajrzyjcie do przykładowych realizacji zadań na ustnym egzaminie maturalnym. Jeśli już dawno przestudiowaliście tę propozycję materiałów CKE, to warto powtórzyć przypadkowo wybrane zadanie na podstawie tekstu literackiego, językowego i ikonicznego.
Zapraszamy, zalogujcie się jako gość na Moodle'u http://cku1.waw.pl:81/ i wejdźcie na kurs: Biblioteka poleca...