KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

“Szkoła pamięta” – włączamy się do akcji Ministerstwa Edukacji narodowej

Słuchacze i nauczyciele naszej szkoły włączyli się w akcję MEN-u “Szkoła pamięta”. Odwiedziliśmy cmentarz Wojskowy na Powązkach. Zapoznaliśmy się z historią nekropolii, posprzątaliśmy i zapaliliśmy znicze na grobach zasłużonych osób. Celem akcji było wspomnienie osób ważnych dla naszej historii.#SzkołaPamięta

Lekcja Historii na Cmentarzu Powązkowskim

W ramach akcji „ Szkoła pamięta” w celu uczenia młodzieży postaw patriotycznych na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach była przeprowadzona lekcja o Szarych Szeregach i Armii Krajowej. Młodzież przy grobach Harcerskiego Batalionu Armii Krajowej „Zośka” wysłuchała historii Szarych Szeregów i batalionu „Zośka”, utworzonego z Grup Szturmowych Szarych Szeregów ze szczególnym uwzględnieniem postaci Jana Bytnara- „Rudego”, Tadeusza Zawadzkiego – „Zośki”, Jana Rodowicza – „Anody” i Aleksego Dawidowskiego – „Alka” i ich roli w Akcji pod Arsenałem. Młodzież dowiedziała się też o szlaku bojowym batalionów „Zośka” i „Parasol”, wywodzących się z Szarych Szeregów, w Powstaniu Warszawskim. Po wysłuchaniu krótkiej historii Armii Krajowej przeszliśmy do pomnika Gloria Victis upamiętniającego wszystkich żołnierzy Armii Krajowej, którzy zginęli podczas Powstania Warszawskiego i okupacji niemieckiej. Młodzież oddała hołd dowódcom Armii Krajowej: Stefanowi Grotowi- Roweckiemu, Tadeuszowi Bór-Komorowskiemu, Leopoldowi Okulickiemu i dowódcy SZP Michałowi Tokarzewskiemu. Nauczyciel opowiedział też o historii pochówków na Cmentarzu Wojskowym w czasie okupacji i po upadku powstania. Akcentem końcowym było uprzątnięcie  grobów powstańczych i zapalenie symbolicznych  zniczy.

Marzanna Stasiak