KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia i społeczeństwo

Podstawa programowa przedmiotu Historia i społeczeństwo zakłada realizację wątku obowiązkowego: Ojczysty Panteon i ojczyste spory oraz co najmniej trzech wątków tematycznych lub chronologicznych. Można je wybrać spośród zaproponowanych w podstawie programowej ośmiu wątków tematycznych i pięciu epokowych.

Wątki tematyczne

1. Europa i świat
2. Język, komunikacja i media
3. Kobieta i mężczyzna, rodzina
4. Nauka
5. Swojskość i obcość
6. Gospodarka
7. Rządzący i rządzeni
8. Wojna i wojskowość
9. Ojczysty Panteon i ojczyste spory – wątek obowiązkowy

Wątki epokowe

1. Starożytność
2. Średniowiecze
3. Nowożytność
4. XIX w.
5. XX w.

Treści nauczania tego przedmiotu są realizowane w naszej szkole w ciągu czterech semestrów drugiej i trzeciej klasy w następującej kolejności:

1. Semestr trzeci „Ojczysty Panteon i ojczyste spory” ( realizowany obowiązkowo !)

2. Semestr czwarty „Rządzący i rządzeni” ( wybrany przez szkołę)

3. Semestr piąty „Wojna i wojskowość” ( wybrany)

4. Semestr szósty ”Europa i świat” ( wybrany).

Każdy z tych wątków tematycznych realizowany jest na podstawie odrębnego podręcznika.

 

ZAKRES MATERIAŁU

 


PODRĘCZNIKI

Semestr III

Ojczysty Panteon i ojczyste spory

Autor: Tomasz Maćkowski

Prezentuje historię Polski poprzez dokonania osób, które miały największy wpływ na wydarzenia rozgrywające się na przestrzeni wieków.

Nr dopuszczenia MEN: 659/1/2013

semestr IV

Rządzący i rządzeni

Autor: Iwona Janicka

Nr dopuszczenia MEN: 659/2/2013

Prezentuje zmiany relacji pomiędzy władzą a społeczeństwem na przestrzeni wieków. W publikacji przedstawiono też rozwój idei obywatelstwa w różnych ustrojach politycznych oraz systemach władzy.

semestr V

Wojna i wojskowość

Autor: Jarosław Centek

Nr dopuszczenia MEN: 659/3/2013

Podręcznik prezentuje, w jaki sposób zmieniały się sposoby toczenia wojen na przestrzeni wieków. W publikacji przedstawiono również, jakie znaczenie miały rozmaite konflikty nie tylko w aspekcie militarnym, ale także społecznym i gospodarczym.

semestr VI

Europa i świat

Autorzy: Karol Kłodziński, Tomasz Krzemiński

Nr dopuszczenia MEN:659/4/2015

Podręcznik prezentuje, jak kształtowały się relacje pomiędzy Europą a pozostałymi częściami świata – od starożytności, poprzez epokę odkryć geograficznych, do czasów obecnych.